Македонија
15. May 2019 - 15:53

Седум пациенти со морбили на Инфективното одделение во Клиничката болница во Штип

Седум лица со морбили се лекуваат во Инфективното одделение во Клиничката болница во Штип.

Директорот на Клиничка болница-Штип, Ален Ѓеорѓијев денеска рече дека еден пациент е хоспитализиран изутрината, а останатите шест пациенти во текот на минатата недела. Станува збор за шестчлено семејство, кое е заразено од морбили од Општина Карбинци и сите се на болничко лекување на Инфективното одделение.

-Знаете дека е прогласена епидемија на морбили од страна на Министерството за здравство. Шестчленото семејство е од Карбинци, а од утринава е примен нов пациент, кој не е во роднински врски со ова семејство и станува збор за нов случај. Состојбата на пациентите е стабилна, вели Ѓеорѓијев.

Тој додаде дека изминатиот месец имале тројца пациенти со морбили кои се лекувале болнички и еден се лекувал амбулантски. Од нив едно било дете, а останатите полнолетни пациенти. Вкупно 11 пациенти заразени со морбили се лекувале во Клиничка болница во Штип.