Свет
28. May 2023 - 14:51

Рускиот амбасадор во Лондон предупреди дека војната во Украина може да ескалира доколку Велика Британија продолжи да испорачува оружје на Киев

Рускиот амбасадор во Лондон, Андреј Келин, предупреди дека војната во Украина може да ескалира поради доставувањето на оружје од Велика Британија и западните земји на украинскиот претседател Володимир Зеленски. Тој изјави дека оваа акција на земјите од НАТО, особено на Британија,  претставува ризик од продолжување на војната и појава на нова димензија на непријателствата.

Келин истакна дека Русија располага со огромни ресурси иако борбите траат долго време, неговата земја сè уште не презема сериозни акции. Тој наведе дека Русија е 16 пати поголема од Украина и има значајни капацитети.

Сепак, амбасадорот изјави дека не го посакуваат ниту не им е потребна ескалацијата на конфликтот и дека мир може да се постигне веднаш. Според него, распространетите и зголемените докази за руските воени злосторства не се вистинити и вели дека Украина е таа која извршува воени злосторства. Тој исто така вели дека ОН не поседува овластување да истражува воени злосторства.