Балкан
4. December 2023 - 14:41

Радев стави вето на договорот меѓу Софија и Киев за испорака на 100 оклопни возила во Украина

Бугарскиот претседател Румен Радев го врати на нова расправа во парламентот законот за ратификација на договорот со кој Бугарија бесплатно ѝ дава оклопна транспортна опрема на Украина, соопшти прес-центарот на шефот на државата.

Во причините за ветото беше забележано дека народните избраници не биле доволно запознаени со конкретните параметри на донацијата, што им оневозможува објективно да проценат дали обезбедената опрема повеќе не е потребна, пренесе „Бнр.бг“.

Радев нагласува дека не се земени предвид ниту воените задачи доделени на Министерството за внатрешни работи ниту потребите на главните дирекции Гранична полиција и Противпожарна безбедност и безбедност на населението.