Македонија
21. October 2018 - 12:58

Радев: Преспанскиот Договор ќе ги расчисти „идеолошките наслаги“ кон Бугарија

Бугарскиот претседател Румен Радев вели дека „изгледите за развој на нашите билатералните односи и нивното расчистување со идеолошките наслаги од блиското минато се од исклучително значење за зацврстување на поддршката на Република Бугарија за интеграцијата на Република Македонија во Европската унија и НАТО.

Според него, гласањето на промените во македонскиот устав се само почеток на еден пат кој треба да доведе до уште поголема блискост, пренесе БГНЕС.

-Резултатот од спроведеното гласање на 19 октомври 2018 година во парламентот е важен чекор за Република Македонија по еден долг историски пат. Тој треба да доведе до уште поголема блискост меѓу нашите две земји на принципите на пријателството, добрососедството и соработката, изјави денеска претседателот на Бугарија.