Свет
13. February 2020 - 18:18

Путин: Додека јас сум на власт нема да има истополови бракови

Претседателот на Русија, Владимир Путин изјави дека во земјата нема да се легализираат истополовите бракови се додека е тој на власт.

– Додека јас сум претседател тоа нема да се случи, истакба Путин на состанокот посветен на потенцијалните измени на Устав.

Јавното промовирање на хомосексуалноста е кривично дело во Русија, според Законот што го потпиша Путин во 2013 година.

Путин (67) како претседател и премиер е веќе две децении на власт, а актуелниот мандат му истекува во 2024 година. Тој е најдолговечен руски или советски лидер уште од времето на Јосиф Сталин.

Некои од амандманите на Уставот што се разгледуваат би можеле да му овозможат на Путин да ја задржи власта и по истекот на сегашниот мандат, како премиер со проширени овластувања, доживотен сенатор или лидер на советодавниот Државен совет.