Бизнис
28. September 2018 - 10:14

Прв Регистар на оператори со органски производи

Преку 600 оператори со органски призводи се опфатени со Регистарот што ќе го промовира денеска Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство.

Ова е прв Регистар на органски оператори во земјава, а опфаќа производители, преработувачи и трговци. 

- Регистарот содржи податоци за секој производител, преработувач и трговец со органски производи, но доминираат производителите. Практично, се овозможува пристап до информации во секое време за тоа каде има органски производи, кој ги произведува и каков вид органски производи се нудат. Во регистарот се наведени и контакти на операторите, па кој сака може директно да ги искомуницира, вели за МИА Габриела Мицевска од ИМЕ Програмата што ја финансира Швајцарската агенција за развој и соработка.

Швајцарската агенција за развој и соработка му помогна на Министерството за земјоделство да го изготви Регистарот.

На промоцијата во МЗШВ ќе присуствува и ресорниот министер Љупчо Николовски.