Македонија
6. October 2017 - 8:43

Промоција на монографијата „Светлана Антоновска – македонската челична дама“

Во Салонот 19:19 вечер ќе се одржи промоција на монографијата „Светлана Антоновска – македонската челична дама“ во која е опфатен севкупниот период на работењето на  истакнатиот општественик, политичар, статистичар и научник од нејзиното рано општествено-политичко ангажирање во седумдесеттите години на минатиот век се до последните години од нејзиниот живот. 

За Антоновска ќе говорат поетот Ристо Лазаров, проф. д-р Гордана Сиљановска-Давкова и гувернерот на Народната банка на Република Македонија, Димитар Богов. По повод објавувањето на монографијата, поздравно слово ќе одржи и Апостол Симовски, в.д. директор на Државниот завод за статистика, институцијата во која Антоновска го даде својот најголем влог за државата, како основоположник на современата статистика во самостојна Република Македонија, прв предводник на процесот на трансформација на македонската статистика и втемелувач на европските стандарди во неа.

Промоцијата на монографијата „Светлана Антоновска – македонската челична дама“ претставува одбележување на 65-годишнината од нејзиното раѓање и една година од смртта.