Македонија
8. May 2019 - 9:48

Продолжуваат разговорите за законот за јавно обвинителство

Нова средба меѓу преговарачките групи на власта и на опозициската ВМРО-ДПМНЕ за законот за јавно обвинителство, со кој треба да се реши идниот статус на Специјалното јавно обвинителство треба да се одржи денеска во Министерството за правда.

Средбата ја најави вчера премиерот Зоран Заев, изразувајќи надеж дека ќе се постигне договор за законот за јавното обвинителство, бидејќи броени се деновите до затворање на извештајот на Европската комисија.

Работните групи на власта и опозицијата досега одржаа неколку средби за законот за јавно обвинителство. Главните разлики се идниот статус и функционирање на СЈО, судбината на постапките кои веќе се почнати и употребата на доказите.

За усвојување на законот за јавно обвинителство неопходно е двотретинско мнозинство и тој е еден од условите за добивање датум за отворање на преговори со Европската Унија.