Бизнис
30. November 2020 - 8:45

Продолжува собраниската расправа за Предлог-буџетот за 2021

Во собраниската Комисија за финансирање и буџет денеска продолжува расправата по Предлог-буџетот за 2021 година. Седницата е најавена во 11 часот.

Собраниската расправа по предложениот буџет за следната година почна минатата недела. Министерот за финансии Фатмир Бесими пред пратениците образложи дека Предлог-буџетот има три основни цели –  зајакнување на системот на здравствена заштита, поддршка за економска стабилизација, како и непречено финансирање на основните функции на државата и поддршка за реформите во правосудството и евроатланските интеграции.

„Здравје“ е клучен збор за Предлог-буџетот за 2021 година, рече Бесими, додавајќи дека најважно и најприоритетно е  здравјето на граѓаните, здравата економија и здравите финансии.

За опозицијата, предложениот буџет е нереален и строго партиски и со него нема да се поддржат реалниот сектор и граѓаните, додека за пратенците од власта буџетот е континуитет на одговорните и домаќински политики на Владата предводена од СДСМ.

Согласно Деловникот за работа на Собранието, расправата за Предлог-буџетот трае 10 дена. На владиниот Предлог-буџет поднесени се околу 500 амандмани од кои најголем дел од ВМРО-ДПМНЕ.