Бизнис
25. April 2017 - 12:00

Привршува пролетната сеидба во Крива Паланка и Ранковце

Од вкупно планираната површина од 1.318 хектари за засевање со Планот за пролетна сеидба за 2017 година за општините Крива Паланка и Ранковце, досега се засеани 960 хектари.

Од Подрачната единица на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, Крива Паланка, информираа дека сеидбата на речиси деведесет отсто од житните, земјоделски и фуражни култури е завршена.

Најголема површина е засеана со јачмен и компир.

- Јачмен и компир се посеани на по 230 хектари, од кои јачменот е посеан сто отсто од планираната површина, додека останува да се посее компир на уште 70 од вкупно планираните 300 хектари. Комплетно е завршена сеидбата на пролетн рж, овес, кромид, лук и грашок, а посеана е и целата површина планирана за фуражни култури, луцерка, детелина и добиточен-грашок, сено, истакнаа од Подрачната единица на МЗШВ, Крива Паланка.

Најмал е процентот на засеана површина со пченка, десет отсто, а од планираните вкупно 320 хектари засеани се само 32.

Најголем дел од површината според Планот за сеидба за пролет 2017 година на подрачјето на општините Крива Паланка и Ранковце била засеана од страна на индивидуални земјоделци, 790 хектари, додека на 170 хектари површина сеидбата ја реализирале земјоделските стопанства.