Македонија
11. January 2018 - 17:36

Приштина го поздрави Законот за употреба на јазиците

Усвојувањето на Законот за употреба на јазиците од страна на Собранието на Македонија го поздрави и официјална Приштина.

Според шефот на косовската држава Хашим Тачи, тоа е „високо демократско постигнување за соседната земја, која меѓу првите ја призна независноста на Косово“.

- Унапредувањето на политичките права на Албанците во Македонија гарантира многу поголемо граѓанско и етничко единство во соседната Република. Им честитаме на албанските граѓани за ова политичко, административно и културно постигнување, напиша Тачи на својот Фејсбук профил. 

Усвојувањето на Законот, додава, е значаен чекор од Охридскиот договор кој уште повеќе ги зајакнува соживотот и европската перспектива на Македонија.

И претседателот на косовскиот парламент Кадри Весели на Фејсбук му честиташе на македонскиот Парламент и на, како што напиша, „сите наши сонародници за изгласањето на законот за албански јазик“.

Тој оценува дека ова е многу значаен чекор во исполнувањето на легитимните права на албанскиот народ во Македонија и оти ќе прдонесе во зајакнувањето на демократјата, еднаквоста и етничката хамонија во Македонија. 

- Изгласувањето на овој закон претставува големо постигнување во целосната реализација на обрските од Охрдскот договор и од стадрадите барани во рамки на европската интеграција, напиша Весели на Фејсбук.

Усвојувањето на Законот е ударна вест во сите косовски медиуми.