Здравје
21. January 2019 - 13:11

Претерувањето со вијагра го оштетува видот

Британец зел 10 пати силденафил повеќе од вообичаено, па завршил со „дупка“ во видот и преголема чувствителност на светлина. Станува збор за активна состојка на вијаграта, а мажот испил цело шишенце апчиња одеднаш, пишува „Дејли меил“.

Кусо по ризичниот „потфат“, тој забележал дека е премногу чувствителен на посилна светлина и дека не може да гледа при намалено осветлување, како и кругови коишто му се јавувале пред очи.

Докторите потоа утврдиле дека има оштетување на мрежницата. За жал, ова може да се покаже неизлечливо.

Истражувањата покажуваат дека дури и двојната доза вијагра, повеќе од препорачаната, може да предизвика оштетувања на видот.