Македонија
2. September 2015 - 18:14

Пожари во Студеничани, Зелениково, Македонски Брод и Кичево

До 16:30 часот попладнево пожари се регистрирани во општините Студеничани, Зелениково, Македонски Брод и Кичево, информира Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС). 

Се уште е активен пожарот во општина Студеничани, кај селата Елово и Осинчани, каде гори мешана шума. На гасење на пожарот ангажирани се припадници на Дирекцијата за заштита и спасување и Територијалната противпожарна единица Скопје.

- Кај село Дејковец, општина Зелениково пожарот е се уште активен. Од последните информации од Подрачното одделение, имаме сознание дека противпожарните авиони на Дирекцијата за заштита и спасување повторно се насочени за гасење на овој пожар, а во моментов на лице место се и вработените од Подрачното одделение, велат од ДЗС.

Во атарот на село Крапа, во Македонски Брод појавен е пожар на нискостеблеста шума и смрека. Пожарот е појавен во 09:45 часот. На терен се ангажирани две лица од Дирекцијата за заштита и спасување, три лица од ТППЕ и девет лица Шумско стопанство. Опожарена е површина од 15 хектари.

Во општина Свети Николе, кај село Гурганци на патот кон Куманово во 14:00 часот појавен е пожар каде е опожарена ниска трева со опасност да зафати и борова шума. На терен се ангажирани противпожарните авиони на Дирекцијата за заштита и спасување, како и вработените од подрачното одделение за заштита и спасување.

Во кичевската населба Горица појавен е пожар во 11:30 часот на стрниште. Пожарот е се уште активен и на негово гасење се ангажирани ТППЕ со  едно возило и двајца пожарникари, информират од Дирекцијата за заштита и спасување.