Македонија
18. March 2017 - 14:14

Пожар во кочанското село Костин Дол

Кочанската територијална противпожарна единица денеска излезе со информација за големиот шумски пожар кој вчера попладе го зафати атарот на село Костин Дол,  Кочанско.

- По дојава за пожар во 15.22 часот во планинскиот терен на Осоговијата кај селото Костин Дол, наша екипа со две возила и пет пожарникари учествуваше во неговото гаснење. Во пожарот беа зафатени над 60 хектари дабова шума и смрека како и 40-ина родни дрвца од овоштарник. Бидејќи се работи за планински терен во Осоговијата, пожарот го локализиравме доцна во ноќта, некаде по 22 часот и 30 минути. Според првичните проценки, направена е голема материјална штета која допрва ќе се проценува, изјави Даме Јакимов, дежурен пожарникар во Кочанската противпожарна единица.

Јакимов истакна дека во гаснењето на пожарот учествувале и десетина жители од село Костин Дол. За причините за настанување на пожарот се очекува официјално соопштение од недлежните органи.