Свет
27. September 2023 - 13:33

Поради Ковид затворен лондонскиот аеродром ,,Гетвик''

Aеродромот во Лондон ,,Гетвик'' е затворен, откако меѓу вработените во контролата на летање се прошири ковид-19. Тоа предизвика хаос во воздужниот сообраќај во Велика Британија.

„30% од персоналот во одделот за контрола на летање се болни поради различни причини, вклучително и ковид-19“, соопшти аеродромот.

Медиумите објавија дека на  25.000 патници им е откажано патувањето бидејќи се откажани 800 летови. Посебно се погодени летовите на EasyJet на кои Гетвик им е матичен аеродром, но откажувања ќе претрпат и летовите на Ryanair, TUI и Wizzair.