Свет
5. February 2020 - 8:26

Поплави на југ во Германија и во Австрија

Југот и југозападниот дел на Германија, како и големи делови од Австрија, беа погодени од поројни врнежи од дожд што предизвикаа излевање на реки како и сообраќаен метеж на патиштата и железничките пруги.

Во сојузната држава Сар автопатот Сарбрикен е делумно затворен, додека во Триер е поплавен центарот на градот.

Реката Мосел, чие ниво на вода е еден метар под критичното ниво, се заканува поплави во познатиот регион на вино Мосел.

На автопатот А8 кај Улм се случија серија сообраќајни несреќи, а во Баварија урагански ветар предизвика застој во сообраќајот.

Во Австрија, над 11.000 домаќинства останаа без струја поради оштетени високонапонски врски. Многу патишта, особено во погранична област кон Германија, се затворени поради излевање на реки.