Живот
1. January 2018 - 19:48

Подгответе се: Вечерва ќе биде „волчја“ месечина - следната недела пристигнува уште една!

Првата ноќ од оваа година небото ќе биде осветлено од супремесечина или „волчја“ месечина, според информациите на НАСА, а само неколку недели подоцна ќе се појави уште еден
 
„Волчјата месечина“, како што пренесува Си-Ен-Ен, делува дека е 14% поголем и 30% посветол од вообичаеното, а се појавува на отприлика секои 13 месеци. Доколку овој пат го пропуштите, ќе имате прилика да го видите на 31.јануари, како што некои ја опишаа „сина супермесечина“.
 
Како што објаснува НАСА, некои луѓе појавата на полната Месечина два пати во еден месец ја нарекуваат „син месец“, а таа појава обично се случува на секои две до две и пол години.
 
Супермесечината која се очекува на 31.јануари ќе претставув, според информациите на НАСА, потполно замрачување, кога Земјаа, Сонцето и Месечината ќе бидат поредени во линија така што Земјата ќе ја сокрива сончевата светлина.
 
Поради тоа, како што се наведува, Месечината нема да биде особено светла, но ќе ма „моќен, благ сјај во однос на нормалниот“, а НАСА наведува дека може да поприми и „црвеникава нијанса“.
 
Ова случување ќе биде видливо од западот на Северна Америка, преку Атлантскиот океан до источна Азија.