Македонија
13. February 2024 - 11:41

Пеливанов и Сарамандова избрани за виши обвинители

Советот на јавни обвинители избра двајца обвинители за скопското вишо обвинителство.

Во трка за двете места беа 16мина кандидати, а довербата од членовите на советот ја добија поранешниот обвинител на СЈО, Трајче Пеливанов и обвинителката Наташа Сарамандова. Пред гласањето, дел од членовите на советот истакнаа дека сите од пријавените заслужувале да добијат унапредување во Вишото обвинителство, и само нијанси од нивните досегашни кариери ќе бидат одлучувачки при изборот.

На денешната седница беа донесени и одлуки да се распишат огласи за избор на обвинители во Државното и обвинителството за гонење на организиран криминал и корупција.

На денешната седница присутна е и в.д обвинителката на Републичкото обвинителство, Соња Симовска.