Живот
30. October 2019 - 14:56

Овие намирници што ги јадеме секој ден предизвикуваат мигрена

Повеќето луѓе имаат повремени главоболки, а дури 75 отсто од луѓето на возраст меѓу 18 и 65 години имаат главоболка најмалку еднаш годишно, додека повеќе од 30 отсто од возрасните изјавиле дека имаат мигрена.
 
Храна што предизвикува мигрена
 
Храната што содржи многу натриум, како и храната со адитиви како мононатриум глутамат (МСГ) или вештачки засладувачи како аспартам, предизвикуваат мигрена. Освен тоа, треба да се избегнуваат и јајцата, доматите, кромидот, млечните производи, пченицата, вклучително и тестенините и лебот, алкохолот, особено црвеното вино, кофеинот, чоколадата и јаткастите плодови (ореви, бадеми, лешници).
 
Други предизвикувачи на мигрена вклучуваат: стрес, алкохол, промени во времето, промени во навиките за спиење и одредени лекови. Неодамнешните студии и истражувања покажаа дека некои промени во исхраната можат да помогнат во намалувањето на зачестеноста на мигрената.
 
Храна што ги намалува нападите на мигрената
 
Обрнувањето внимание на правилната исхрана е една од најдобрите можни одбрани против мигрените. Консумирањето на природна храна без конзерванси или вештачки ароми е еден од начините да се ослободите од главоболката. Една студија открила дека веганската исхрана е најдобра за елиминација на мигрената. Исхраната базирана на билки е добар начин да го подобрите вашето здравје.
 
Во борбата против мигрената јадете портокалов, жолт и зелен зеленчук, како што се тиквички, сладок компир, моркови и спанаќ. Пијте газирана, изворска или вода од чешма. Оризот е исто така добар, особено кафеавиот. Јадете и сушено или варено овошје, како цреши и брусница, но исто така и природни засладувачи или ароми, како што се јаворовиот сируп и екстрактот од ванила.
 
Витаминот Б2 или рибофлавин можат да помогнат во намалувањето на зачестеноста на мигрените. Витаминот Б2 може да се најде во лососот и црвеното месо. Покрај тоа, присутен е и во житарките и печурките.