Живот
11. March 2019 - 13:37

Овие намирници немаат рок на траење и не се фрлаат никогаш

Во денешно време, кога станува збор за храна, сите сме многу внимателни околу датумот на намирниците. При купување посебно внимание посветуваме на рокот на траење и на амбалажата. Често, рокот на траење на намирниците знае да не збуни.

Но, некои артикли не се расипуваат никогаш.

Сол

Солта не се расипува и засекогаш останува свежа исто како што била оној ден кога сте ја купиле.

Шеќер

Шеќерот не е проблем да остане свеж, туку главен проблем е да се спречи да не стане тврд како камен. Шеќерот никогаш нема да се расипе бидејќи не развива бактерии. Треба само да биде подалеку од влага и од инсекти.

Мед

Медот има неограничен рок на траење. Може да ја смени бојата или да кристализира, но и понатаму ќе биде добар за јадење. Ако медот кристализира, ставете ја теглата во топла вода и мешајте додека не се растопат кристалите.