Балкан
11. јуни 2020 - 13:50

Од понеделник Албанија го отвора авионскиот сообраќај со Грција

Албанското Министертво за инфраструктура и енергетика ги информираше своите граѓани дека од понеделник, 15 јуни ќе почнат редовните летови Тирана-Атина и Атина- Тирана.

„Одлуката на владите на двете земји да продолжат со редовните летови, исто така, предвидува спроведување на строги безбедносни протоколи против Ковид-19, одобрени од властите за јавно здравје,стои во соопштението на Министерството.

Се додава дека запознавањето со овие протоколи и нивното строго почитување од страна на сите патници не само што ќе ја зголемат безбедноста во ширењето на инфекцијата со Ковид-19, туку значително ќе ги олесни сите постапки што треба да се следат на соодветните аеродроми.

Во соопштението се посочува дека албанската влада е во постојан контакт со владите на европските земји за да го унапреди процесот на отворање на нивните аеродроми, а Министерството за инфраструктура и енергија навремено ќе ја објавува секоја одлука во врска со обновување на летовитекон сите земји.

Поради пандемијата, Албанија на 10 март целосно го прекина авионскиот и поморскиот сообраќај кон сите земји а ја затвори и границата, која пак ја отвори од први овој месец,во рамки на четвртата фаза од олеснителните мерки.