Балкан
24. јуни 2024 - 13:48

Од 1 јули Грција воведува 6-дневна работна недела!

Од јули, работниците во Грција ќе работат шест дена во неделата, особено во одредени индустрии, како и бизниси што работат 24/7. Новиот закон им овозможува на работодавачите да бараат од своите вработени да работат шест дена неделно, исплаќајќи им 40% од редовната дневница за прекувремената работа. Работниците немаат право да одбијат да работат подолго, што според експертите по трудово право, претставува чекор назад за работничките права во Грција, бидејќи многу земји веќе воведуваат четиридневна работна недела.

Грчката влада го оправдува новиот закон со зголемените проблеми на пазарот на труд поради недостигот на работна сила, овозможувајќи им на работодавачите да го максимизираат користењето на вработените што веќе ги имаат. Новите правила, според владата, ќе ја поедностават администрацијата, ќе ги намалат пробните периоди на шест месеци и ќе овозможат дополнително плаќање за прекувремената работа.

Согласно актуелните грчки закони, работникот треба да работи 40 часа неделно, но шефот може да наложи до два часа дневно неплатена прекувремена работа, со обврска тие часови да се надокнадат со слободно време и годишен одмор. Лани, Грција ја укина петдневната работна недела во секторите за туризам и угостителство.

Евростат известува дека Грците во просек работат 41 час неделно, а со минимална плата од 830 евра, Грција е на 15-то место меѓу членките на Унијата. За разлика од Грција, некои земји од ЕУ веќе воведуваат четиридневна работна недела.

Овој нов закон ги поставува работниците во позиција каде што мора да прифатат подолги работни часови без можност за одбивање, што го комплицира животот на многу семејства и го предизвикува балансот меѓу приватниот и професионалниот живот.

Ново на Сител