Технологија
24. July 2015 - 13:07

НАСА пронајде нова Земја

Планетата наречена "Kepler-452b" кружи околу ѕвезда, која е постара од нашето Сонце. Оваа планета од својата ѕвезда е оддалечена речиси исто како што Земјата е оддалечена од Сонцето.
Американската вселенска агенција објавила дека пронашла планета како нашата Земја, како резултат на истражувањето со вселенскиот телескоп Кеплер.
 
Оваа новооткриена планета е поголема од Земјата, околу 60 проценти поголема, и се наоѓа на околу 1.400 светлосни години од нас, објавиле денес научниците. youtube.com/watch?t=89&v=G_zcEgx1IgQ
 
Планетата наречена "Kepler-452b" кружи околу ѕвезда, постара од нашето Сонце. Оваа планета е од својата ѕвезда оддалечена речиси исто колку што е Земјата од Сонцето, пишува Independent.
 
"Ова е голем успех, да се пронајде планета како Земјата, со слична големина и температура", вели истражувачот Џеф Колин. 
 
Научниците веруваат дека е карпеста, дека многу потсетува на Земјата, и дека има површинска вода, што е неопходно за настанување на живот.
 
Не само што се наоѓа во идеална зона, во која е можен живот бидејќи не е ниту премногу топла, ни премногу студена, туку и нејзината ѕвезда личи на "постара сестра" на нашето Сонце, навела НАСА. 
 
Со други зборови, оваа егозпланета, би можела да ни даде увид во апокалиптичната иднина на Земјата, сметаат научниците.
 
За откритието на планетата заслужен е вселенскиот телескоп Кеплер, вреден 600 милиони долари.