Македонија
14. January 2018 - 13:39

На Василица не смеете да го направите ова - обичаи за големиот ден

Според православниот календар денеска е Василица, голем и тежок празник. Многу семејства во Македонија го слават и како куќна слава, а многумина слават и именден.

Не треба вечерва да заспиете пред полноќ. Се смета дека ако заспијат девојките по полноќ, ќе сонуваат со кого ќе се омажат.

Исто така, денеска треба да се крши леб или пита со паричка, која носи среќа.

Исто така, денеска не треба да се работи ништо дома.