Бизнис
12. February 2019 - 19:34

МЖ Транспорт тоне во долгови, а на работа прими нови 120 лица

Зошто загубар како Макеоднски железници транспоерт е атрактивен за вработување? Во декември компанијата имала распишано оглас за 118 нови вработувања на неопределено време, во моментов е активен огласот за вработување на ушет 5 лица. Со новите вработувања, бројот на работници во компанијата ќе порасне на 1000.

Фирмата вработува во услови кога постојано бележи пад на работата и зголемување на загубите. Според последните статистички податоци за тртиот квартал лани, превозот на стока за три месеци се намалил за 16%, а кај патниците за 1,6%.

Независната ревизија во компанијата за 2017 година констсатирала акумулиурани загуби во висина од над 54 милиони евра.  Само во таа 2017 била направена нова загуба од над 8 милиони евра.

МЖ важи за еден д најголемите должници во државата, а ревзизорот имал проблем и во дефинирањето на долговите и обврските по креидти.

Во континуитет МЖ транспорт има проблем и со исплата на платите за вработените заради што често машиновозачите стапуваат во штрајк кој создава дополнителни загуби од по околу 30.000 евра дневно. Неодамна, МЖ транспорт познајми 700.000 евра од ЕЛЕМ и МЕПСО за да исплати плата и да спречи нов штрајк.

Сител од вчера се обидува да стапи во контакт со директорот на МЖ транспорт. Одговорот е дела е на службен пат во Турција.