Џет-Сет
5. October 2019 - 15:11

Монти Пајтон слави 50-ти роденден

Пред точно 50 години, на 5 октомври 1969 година, Би-Би-Си ја емитуваше првата епизода од шоуто „Летечкиот циркус на Монти Пајтон“ кој го смени текот на британската и светската комедија.

Шоуто не наликуваше на ништо што до тогаш беше видено и беше револуција во поп културата.

Познатата хумористична серија, базирана на апсурд, цинизам и исмејување на секаков вид авторитет, беше снимена во 45 епизоди што се емитуваа во неколку циклуси од октомври 1969 до декември 1974 година.

Комбинацијата на тешко објасниви и среќни околности доведе до тоа првиот канал на британската национална телевизија да им отстапи простор на млади луѓе кои штотуку ги завршиле студиите на Оксбриџ – Мајк Пејлин и Тери Џонс учеле на Оксфорд, додека Џон Клиз, Ерик Ајдл и Греам Чепмен завршиле на Кембриџ.

Рамноправен член на креативниот тим и единствен Американец во составот беше режисерот Тери Гилијам.

Името на серијата „Летечкиот циркус на Монти Пајтон“ настанало делумно и поради угледот кој чудното друштво го имало во Би-Би-Си.

Мајкл Милс, еден од шефовите во забавната програма, инсистирал зборот „циркус“ да биде вклучен во името на серијата, затоа што за групата момчиња во Би-Би-Си велеле дека „се шетаат низ зградата како циркус“.