Бизарно но вистинито
14. јуни 2017 - 13:16

Момче со години не одел во тоалет: Кога се појавил во болница, докторитите се шокирале!

Компликувана операција на дебелото црево од стомакот на еден пациент е отстрани 28 килограми измет. Оваа количина штетни продукти на метаболизмот, се нашле во човечка утроба поради лошо варење на на храната од што пател скоро цел живот.

Неименувано 22-годишно момче имало комплексно проширување на дебелото црево, а пораснало дури 75 сантиметри. Од болницата велат дека изгледал како жена во деветти месец од бременост. Причина за надуеноста е пореметување кое настанува во недостаток на нерви кои со својата активност го регулираат редовното празнење на цревата.

Докторите во оваа шангајска болница тврдат дека операцијата била одредена во последниот час, затоа што во прашање е опасност од пукање и труење на организмот. Во тој случај момчето веројатно брзо би починал без адекватна медицинска нега.

Пациентот при приемот во болницата кажал дека скоро цел живот пател од запек но и дека повремено зимал лаксативи. Тие му помагнале само моментално, а кога работата дошла до „ивица на пукање“, се обратил кај дежурен хирург.

Операцијата траела околу три часа. По отстранувањето на критичниот дел од дебелото црево, двата краја биле зашиени за да се спречи истурање на изметот.

Докторот кој го извршил овој компликуван зафат се вика Јин Лу. Кинескиот експерт во својата долгогодишна пракса дошол до заклучок дека еден од 5.000 луѓе пати од ова пореметување. Сепак, на многумина од нив проблемот им се дијагностицира во касниот период од животот и најчесто патат мажите.

Дејли Меил пишува дека ваков екстремен случај на опстипација се случува многу ретко.