Свет
15. јуни 2017 - 15:54

Мобилни оператори во Германија сеуште ќе наплаќаат роаминг

Дел од германските мобилни оператори нема да ја почитуваат европската регулатива според која од денеска сите мобилни претплатници во ЕУ ќе можат да зборуваат без роаминг додека се на територија на Унијата.

И покрај најавата на германската Федерална агенција за мобилни мрежи дека ќе врши мониторинг на спроведувањето на мерката на Европската комисија некои оператори ќе наплатуваат за роаминг.

Според организацијата на потрошувачите Штифтунг Варентест 9 од 16 мобилни оператори во Германија ќе продолжат да наплатуваат екстра трошоци.

Најголем дел од нив имаат потпишано договори за користење на мобилни и интернет услуги само на германска територија што им дава да право да наплатуваат огромни суми за роаминг разговори и интернет, пренесува дописникот на МИА од Берлин.

Според весникот „Ханделсблат“ големите мобилни оператори сеуште не знаат дали ќе ги зголемат цените на своите услуги за да ги надоместат штетите од укинувањето на роамингот кој носеше огромен профит за компаниите.