Македонија
28. February 2020 - 12:38

Меџити: ДУИ го прекрши договорот „Победник со победник“ но по овие избори не може да има влада во оваа земја без албанскиот победник

Точно е дека ДУИ го прекрши Договорот за „Победник со победник“ на изборите, но тоа треба да остане во минатото. Потпретседателот на „интегративците“ вели дека не треба да се живее во минатото и на сите треба да им биде јасно дека во оваа земја не може да има Влада без албанскиот победник на изборите

“ДУИ како најголема Албанска партија и гарант на Охридскиот, Преспанскиот и Договорот за добрососедство, имаме задача да ги заштитиме правата на Албанците и затоа не може да има Влада во оваа земја без албанскиот победник на демократските избори. Албанскиот претставник во Владата го определува волјата на Албанците а не волјата на сојузите и канцелариите. “ – вели Меџити
Тој вели дека улогата на ДУИ која на последните избори ги прекрши своите принципи и влезе во коалиција со СДСМ не треба да се заборави, но во исто време треба да се остави во минатото. 

„Не треба да се заборави клучната улога на Али Ахмети и ДУИ кои што делуваа спротивно на спротивно на својот принцип „победник со победник“ и на многу принципи и иако ги изгубија парламентарните избори, отидовме со СДСМ со визија која денеска се покажува дека е реалност. Со визија, направивме над потребното за денеска С. Македонија да биде дел од НАТО и да се отворат преговорите со ЕУ“ – вели Меџити

 

Александар Спасовски