Македонија
4. December 2015 - 17:17

Македонската надрилекарка под истрага – нудела белило како лек за деца

Според српски Блиц во Јавното обвинителство и во полицијата се пријавиле десет лица кои ја обвииваат Слаѓана Велков за шарлатанство и лажно претставување.

Обвинителството за високо – технолошки криминал започнало со постапка против самопрогласенатата лекарка и ќе им наложат бна вештаци и експерти да го испитаат лекот кој истражителите го прибавиле, а кој се нуди како лек. Тие ќе го проверати, а исто така ќе ја испитаат и наводна диплома, која што таа ја поседува во од Македонија.

– Обвинителството и полицијата биле во контакт со луѓе кои имаат здравствени проблеми по преземањето хемикалијата MMS, која Слаѓана Велков ја претставува како лек за разни болести, вклучувајќи аутизам кај децата. Според првичните наоди, хемикалијата при реакција има истите својства како белило, кое е многу штетно за здравјето на луѓето – вели изворот за “Блиц” запознаен со податоците од истрагата.

Според изворот, во исто време ќе се проверува и дипломата на Велков на која таа се повикува.
– Во овој случај тоа е од суштинско значење за да се провери наводната диплома и сертификатот. Човек не може да оди на курс и да реч дека е лекар. Тоа е од суштинско значење за граѓаните да бидат внимателни кога некој нуди нешто преку интернет, како лек – вели нашиот извор

700880_sta-je-mms_ff

Кога ќе биде готова експертиза и по прибавувањето на документација за нејзината наводна диплома, како што дознава “Блиц”, обвинитрелството за вискоко -технолошкит криминал ќе покрене предистражната постапка и ќе покрене постапка против надрилекраката Слаѓана Велков.

701046_velkov-i-mms-kao-lek-sajt_ff1
Обвинителството, инаку, ги повикува сите граѓани кои зеле од препаратот кој го рекламира Слаѓана Велков и имаат проблеми, да им се обратат.
CD протоколот кој го препорачува Слаѓана Велков претставува пиење на натриум хлорит (MMS), кој во киселата средина во стомакот ослободува хлор диоксид, отров од прв.