Македонија
11. September 2019 - 17:28

Македонска Каменица со ЕСКО ќе поставува енергетски-ефикасно јавно улично осветлување

Општина Македонска Каменица активно се вклучува во реализација на ЕСКО проектот, финансиран од Регионалната програма за енергетска ефикасност.  Македонска Kаменица, како што информираа од општината, е една од петте општини во кои согласно оваа програма во соработка со ЕСКО ќе се поставува енергетски-ефикасно јавно улично осветлување.

-Наша цел со реализацијата на овој проект е заштеда на трошоците, подобра услуга за граѓаните и борба против климатските промени. По истекот на договорот, опремата и целокупната заштеда на енергија останува во сопственост на крајниот корисник, во овој случај нашата општина. Проектот предвидува поставување на енергетски-ефикасно јавно улично осветлување во само неколку општини, меѓу кои и нашата, изјавија од општина Македонска Каменица.

Во рамки на оваа активност на 5 септември во Стопанската комора се одржа работилница на која покрај останатите четири општини, техничка и тендерска документација за јавно улично осветлување беше презентирана и од страна на претставници на општина Македонска Каменица.

За овој пилот-проект интерес покажале околу 20 општини, но со имплементацијата на ЕСКО проектот за почеток ќе бидат опфатени пет-пилот единици на локалната самоуправа и тоа, Валанадово, Македонска Каменица, Радовиш, Василево и Чешиново-Облешево.