Живот
19. April 2016 - 15:33

Мајката забранила бабицата да го искапе бебето по породувањето - Никој не ја очекувал оваа причина!

Ако сте жена и ако некогаш сте се породувале, сцената ви е веројатно позната! Бабицата го зима бебето штотуку родено и го носи на првото капење. Меѓутоа, многу експерти тврдат дека тоа капење веднаш по раѓањето всушност и не е така добра идеја!
 
Ќе се сложите дека бебето излепено со слузава течност баш и не убава глетка! Таа слузава течност всушност има име. Vernix caseosa. Се работи за така наречениот биофилм кој прави заштитен слој на кожата на фетусот во последните месеци од бременоста.
 
Негова главна состојка  е всушност себум, природно масло кое се наоѓа во човековата кожа и во оваа прилика ја штити меката и осетлива кожа на новороденчето, при неговото доаѓање на свет.
 
Бебешката кожа тогаш е прикриена со добри бактерии, кои го штитат бебешкиот оганизам во првиот ден од животот. Отсранувањето на тие „добри“ бактерии  во тој момент и нема смисла.
 
Многу мајки го сфатиле овој начин на вистински начин! Меѓу тие Елоди Дупуи, која за списанието Teen Vouge изјавила дека своето бебе по раѓањето не го капела 6 дена. Потврдила дека нејзиното бебе за сето тоа време воопшто не мирисало непријатно.
 
- Сигурно сте приметиле дека кожата на бебето привите 7 до 10 дена по породувањето знае да биде напукнато и суво. Претераното мачкање со креми и капење веројатно не е добро за осетливата кожа, вели Доктор Холман.

Ново на Сител