Живот
14. December 2016 - 13:57

Конечно се ослободи од товарот: Опериран тумор на лице тежок 12 килограми

Мажот кој поголем дел од својот живот го помина го џиновски фацијален тумор направи операција со кој му беше отстранета масата тешка 12 килограми. 

Кај Кришна Прасад Батараи туморот се развил во неговото детство и со огромниот израсток живеел 47 години.

Докторите во родниот Непал изјавија дека тој боледува од неурофиброматоза, ретка состојба при што неканцероген тумор расте во нервниот систем при што предизвикува мутација на гените.

Krishna Prasad Bhattarai, 60, (pictured) developed a huge facial growth as a child

 

The growth was caused by rare condition neurofibromatosis which causes tumours to form in the nervous system

Кришна Прасад Батараи (60) развил огромен израсток на лицето уште како дете и тоа е ретка форма на неурофиброматоза кој предизвикува формирање на тумори во нервниот систем.

 
He underwent a seven-hour surgery to have the growth removed at Sushma Koirala Memorial Hospital in his native Kathmandu, Nepal
 
The growth, pictured, was successfully removed and found to weigh almost two stone
 
Заедно со туморите, по телото му се развиле дамки по кожата, а нема познат лек за неговата состојба освен операција, која сиромашниот Батараи не можел да си ја дозволи.
 
Откако се појави барајќи помош од јавноста, му беше обезбедена операција во болницата во Катманду, непал.
Тој беше под нож 7 часа и тим од 11 лекари успешно го отстранија отокот од неговата десна страна од лицето кој беше толку голем што стигаше до неговата половина.

Медицинскиот тим е предводен од д-р Џасван Шакуја, директор на болницата и хирург - пластичар.

Батараи сега се опоравува и неговото лице привремено е бандажироно после хируршкиот третман.

На неговото лице останаа уште некои брадавици и дамки, но најголемите израстоци се отстранети и тој повеќе нема да има проблеми какви што имал.