Свет
4. January 2020 - 14:59

Кина го смени офицерот за врски во Хонг Конг

Кина го смени директорот на канцеларијата за врски во Хонг Конг, Ванг Џимин и го назначи Луо Хуининг за свој највисок политички функционер во таа територија.

Ванг беше офицер за врска од 2017 година, а до ноември новонаименуваниот Луо Хунинг беше највисок функционер на Комунистичката партија во провинцијата Шанси.

Во соопштението на кинеското Министерство за човечки ресурси не се наведува причината за разрешувањето.