Технологија
5. February 2019 - 23:00

Како се менува гума кај авионите?

По секој лет со авион многумина веројатно се запрашале: Како се менува гума кај авионите? За таа цел, има изработено одлично видео кое покажува како инженерите ја менуваат гумата на авион на Вирџин Атлантик.

Кадрите се снимени на аеродромот Gatwick во Лондон. И покрај тоа што гумите на авионите се огромни, задачата е многу слична со промената на гуми на велосипед или автомобил. Секое тркало на авионот тежи 228 килограми и покрива 142 см од врвот до дното.

Како сето тоа изгледа, подолу во видеото: