Свет
9. November 2017 - 9:06

ОН: Јемен се соочува со нејголемиот недостиг на храна во последните децении

Јемен, кој од понеделникот се наоѓа под блоката од страна на Саудиска Арабија, се соочува пред најтешката криза со недостиг на храна во последните децении, што може да предизвика смрт на голем број лица, предупреди заменик-генералниот секретар на ОН за хуманитарни прашања Марк Лоукок. 

По заседанието на Советот за безбедност на ОН зад затворени врати, Лоукок наведе дека побарал итно продолжување на доставата на пратките со хуманитарна помош за населението во Јемен, што беше запрена кон почетокот на неделава.

Советот за безбедност на ОН побара од арапската коалиција, предводена од Саудиска Арабија, да ги остави отворени пристаништата и аеродромите во Јемен, со цел да може да се доставува хуманитарна помош. 

- На заседанието во Швајцарија на Советот за безбедност на ОН, 15-те членки изразија загриженост поради катастрофалната хуманитарна состојба во Јемен, нагласи постојаниот претставник на Италија во ОН, Себастијано Карди. 

Арпаската коалиција во понеделникот соопшти дека ги затвора сите копнени, водени и воздушни патишта кон Јемен за да го запре доставувањето на оружје за бунтовниците Хути.