-->
-->
Извапцавте многу јајца за Велигден- еве колку можете да чувате варени јајца!
-->
Варените јајца кои се вапцаат за Велигден, всушност имаат многу краток рок на траење, многу помал од свежите јајца.
Тоа е поради тоа што со варењето на јајцата го отстрануваме заштитиниот надворешен слој кој ја обвиткува лушпата, поради што таа станува ранлива на воздух, бактерии и други работи кои можат да го контаминираат јајцето и да го загрозат нашето здравје.
Тврдо вареното јајце може да остане свежо до 7 дена, но ако е излупено, тоа ќе остане свежо само 5 дена.
Како би се осигурале дека варените јајца се безбедни за јадење, изладете ги после варењето и веднаш ставете ги во фрижидер.
Јасен знак дека јајцето е расипано е мирисот. Ако зебележите дека варените јајца имаат непријатен мирис, кој потсетува на сулфур, веднаш фрлете ги.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Македонската кик бокс маи таи репрезентација отпатува на Балканското првенство во Црна Гора
-
До 22 јуни тестирање на гасоводот Скопје - Гостивар
-
ЦУК: Два пожара на отворено, пронајдено старо оружје
-
20 годишно момче загина по удар од гром
-
Министрите за надворешни работи на НАТО ќе разговараат за планот од 100 милијарди евра за воена помош за Украина
-
Продолжува седницата за избор на претседател на Уставен суд
-
ЛДП: Изгласана доверба на претседателката Моника Зајкова и раководството
-
Изменет режим на сообраќај на автопатот А1, делница Петровец - Катланово