Иновации во месната индустрија
„Добрите микроорганизми ја зголемуваат безбедноста на производите од месо“ е темата на денешната панел-дискусија што ја организира данската компанија Цхр Хансен.
Потрошувачки трендови во месната индустрија, Враќање кон традицијата, Добри спроти лоши бактерии – промена во парадигмата, Безбедна храна, Патогени микроорганизми во месото, Како да се означи употребата на добрите бактерии на пакувањето, се само некои од темите на кои ќе зборуваат учесниците.
- Сакаме да ги донесеме иновациите во Македонија и да ги искомбинираме барањата и очекувањата на потрошувачите за производите од месо, законските рамки за безбедност на храната и техничките аспекти при апликацијата на т.н сејф про култури, вели Мери Илиеска од Цхр Хансен.
Според неа, безбедноста во производите од месо се зголемува на природен начин со употреба на лактобацили, микроорганизми кои потекнуваат од месото. Производителите имаат можност да ги исполнат барањата на потрошувачите за поприродни, поздрави и вкусни производи од месо.
На семинарот ќе учествуваат домашни и странски експерти, професори од Факултетот за земјоделски науки и храна и Институтот за храна при Факултетот за ветеринарна медицина
Цхр Хансен ја отвори првата канцеларија во Македонија во септември 2014 година на Факултетот за земјоделски науки и храна.
Ново на Сител
-
МЗШВ: Со измените во Законот за стокови резерви, оризовата арпа се вбројува во листата на стратешки култури за државата
-
ВМРО-ДПМНЕ ги потврди листите за пратеници
-
Зеленски: Русија планира голема офанзива во наредните месеци
-
18-годишен тетовец украл автомобил, па направил сообраќајка
-
Крилото на Села на АА оди во коалиција со Европскиот фронт, очекува најмалку пет пратенички мандати
-
Тепачка помеѓу вработени во болница во Карпош
-
Физички нападната 71-годишна скопјанка
-
Тепачка на паркинг во Скопје