Свет
1. January 2018 - 13:15

Гутереш: Црвен аларм за нашиот свет

Генералниот секретар на Обединетите Нации Антонио Гутереш повика на повеќе единство во 2018 година. 

- Национализмот и ксенофобијата се во пораст. Нееднаквоста расте, климатските промени забрзуваат и светот гледа стратечки повреди на човекови права. Глобалната загриженост поради нуклеарното оружје е најголема од Студената војна, изјави Гутереш во новогодишната порака.

Тој рече дека улогата во ОН ја презел со надеж дека 2017 година ќе биде година на мир, но, сепак, било спротивно.

- За жал, светот отиде во спротивност со фундаменталните начини. Објавувам предупредување, црвен аларм за нашиот свет, нагласи тој.

Гутереш повика на единство за да се решат судири, да се намине омразата и да се одбранат заедничките вредности.