Интернет
14. October 2016 - 10:20

Гугл снима се што зборувате

Ако сте користеле гласовно пребарување на мобилниот телефон со Андроид или во пребарувачот на Гугл, важно е да знаете како функционира таа опција.

Гугл брзо ги препознава зборовите и изрази и вашите прашања ги формулира на правилна текстовна фраза, но тоа што не го знаёте е дека алатката ги зачувува сите гласовни пребарувања, кои сте ги направиле.

Ако одите на страницата https://myactivity.google.com/ и се логирате на вашиот Гугл, ќе можете да ги видите и преслушате сите ваши досегашни гласовни пребарувања. 

Ако сакате да ги избришете кликнете на трите вертикално поставени точки и одберете ја опцијата избриши. Ако не сакате вашите пребарувања да се снимаат, немојте да користите гласовно пребарување.

Иако од Гугл не ги објаснија причините на снимањето, најверојатно тоа го прават за да развијат систем на гласовно пребарување.