Македонија
13. October 2019 - 14:37

Ѓорѓиевски: Истрагата за рекет е само фарса

Истрагата за рекет е само фарса. Русковска обвинителството прави се само за да ги прикрие трагите кои водат до главата на октоподот.

Шест месеци и беа оставени на Фросина Ременски да влијае на истрагата и да ги чисти доказите, иако уште пред половина година сите знаеја за вмешаноста на Фрики во оваа аферата.

Симболичното замрзнување на партиските функции е само замачкување на очите на јавноста, во ситуација кога нејзиниот шеф Зоран Заев врши јавен притисок врз органите на прогонот прогласувајќи ја за невина.

Иронично е Фросина Ременски да остане пратеник кој ќе го гласа буџетот на Русковска. Осомничената Фросина Ременски ќе носи и закони од областа на безбедноста, а треба да дискутира и за законот за обвинителство.

Иронијата да биде уште поголема, нејзиниот сопруг Јовче Ременски е функционер во новоформираната Агенција за национална безбедност.

Ременски, кој според одредени информации поседува највисок безбедносен сертификат е потенцијален ризик врз истрагата против неговата сопруга.

Дали Јовче Ременски знаел за криминалот кој сега се става на товар на неговата сопруга? Дали свесно ги прикривал и бил соучесник во истиот или нема никаков капацитет за функцијата што ја извршува?

Дирекцијата за класифицирани информации и АНБ треба веднаш да ја преиспитаат одлуката со која му е доделен безбедносен сертификат и да го стават под повторна контрола Јовче Ременски.

ЈО мора да истражи дали Фросина Ременски користела информации и услуги од тајната полиција, со помош на кои го вршела криминалот кој што во моментот и се става на товар.

Јовче Ременски дотогаш мора да биде суспендиран.

Јавноста беше сведок дека тој не размислува два пати кога треба да се закани со апсења и класифицирани информации. Не смее да се дозволи тоа да им го прави и на оние кои ги истражуваат делата на неговата сопруга.

Криминалот не смее да се толерира.

Време е власта да престане да глуми истрага и да се зафати со реално расчистување на случајот Рекет. Со брачни другари на осомничените со сертификати со највисок степен на доверливост во тајните служби тоа не е можно во моментот.

Орце Ѓорѓиевски, член на ИК на ВМРО-ДПМНЕ