Свет
30. September 2016 - 8:32

Генералното собрание на ОН ќе го сослуша новиот бугарски кандидат за генерален секретар на организацијата

Генералното собрание на ОН во понеделник (3 октомври)  ќе го сослуша новиот бугарски кандидат за генерален секретар на Светската организација, Кристалина Георгиева, изјави претседателот на 71-та годишна сесија на Генералното собрание Питер Томсон. 

- Новиот бугарски кандидат за генерален секретар на ОН ќе биде третиран на исто ниво како и другите претенденти, истакна Томсон. 

Георгиева е бугарски дипломат, а во моментов е европски комесар за буџет и човечки ресурси и поранешен економист во Светската банка, која во средата, успеа да влезе во натпреварот за највисоката функција во ОН. 

Со тоа бугарската Влада ја претстави како нејзин кандидат, и ја даде потребната поддршка, која ја одземе од кандидатот Ирина Бокова, која беше номинирана во февруари. 

Како што одлучи Советот за безбедност на ОН, Бугарија на листата со претенденти за функцијата Генерален секретар на ОН, ќе има двајца кандидати, Георгиева и Бокова, со тоа што Георгиева ќе се претставува со поддршка од бугарската Влада, додека Бокова во лично својство.