Македонија
27. July 2021 - 10:55

Филипче: Ако ризикот на невакцираните е голем ќе воведеме рестриктивни мерки

Засега не се планира воведување рестриктивни мерки, ни на границите, ни во објектите низ земјата, потврдува министерот за здравство Венко Филипче.

– Засега не планираме да воведеме рестриктивни мерки. Размислуваме дали е потребно нешто да се направи наесен и ги следиме искуствата во другите земји. Многу земји во светот најавуваат воведување рестрикции само за невакцинираните луѓе, но ние сè уште не сме донеле одлука. Секако, ако процениме дека ризикот од  невакцинираните е доволно голем, тогаш ќе воведеме нови рестрикции – рече Филипче.

Тој рече дека денеска ќе ја надминеме бројката од 500.000 вакцинирани лица со најмалку една доза.

– Добро се одвива теренската вакцинација, околу 20.000 лица се вакцинирани со помош на теренската вакцинација. Можам да кажам дека имунизацијата во земјава одлично се одвива, а денеска ќе ја надминеме бројката од 500.000 вакцинирани лица со една доза. Лекарските екипи се на терен, кампањата силно ќе се интензивира со цел да се подигне опфатот со вакцинација. Луѓето кои се на терен јасно ги бележат местата каде што се спроведува вакцинацијата и верувам дека граѓаните се доволно информирани преку целата оваа силна комуникација – истакна Филипче.