Еве што ќе ви се случи ако изедете расипано јајце
Салмонелата е еден од најчестите облици на труење, а јајцата може да бидат причина за тоа. И лушпата и внатрешноста на јајцето, вклучувајќи ја и жолчката и белката, може да бидат контаминирани со салмонела, а неправилната примена и чувањето на јајцата го зголемува тој ризик.
Салмонелата се шири со текот на времето и поради тоа старите јајца можат да имаат поголемо количество од оваа бактерија. Ова посебно се однесува на јајцата кои се чуваат на температура од 5 степени Целзиусови.
Други опасности
Секое јајце со тек на време ќе се расипе, а како што стареат во нив може да се појават различни видови бактерии зориа кои јајцето добива зеленкаста боја и развива киселкаст вкус.
Иако овие бактерии не предизвикуваат труење, од нив може да ви биде лошо.
Ако забележите промена на бојата на јајцето, или чуден мирис, немојте да ги јадете.
Јајцата секогаш чувајте ги во фрижидер, а ако во некој случај стоеле надвор повеќе од 2 часа, најдобро е да ги фрлите.
Кога јајцето ќе се загрее, тоа почнува да се „поти“ и така го поттикнвуа растот на бактериите.
Ново на Сител
-
Телефонски разговор Ципрас-Заев: Ја истакнале важноста на почитувањето на Договорот од Преспа
-
Жената носи живот | Мери Амбросова | Личен развој | Sitel Podcast 036
-
„Паркови и зеленило“: Немаме склучено договор со Владата за одржување на дворот на владиниот објект
-
„Европскиот фронт“ обвинува за обид преку ДИК да му бидат одземени еден до два пратенички мандати
-
ДИК прифати приговор на коалицијата „Влен“ за избирачкото место во Желино
-
Претепан вработен во казино од три лица на кои им бил забранет влезот
-
На сила го внел во возило и му украл накит и 2.500 евра - Кривична пријава за 40 годишник од Скопје
-
Тепачка во ресторан во Драчево