ЕП инсистира на построги контроли при извозот на оружје од ЕУ | Сител Телевизија
Свет
13. September 2017 - 16:06

ЕП инсистира на построги контроли при извозот на оружје од ЕУ

Европскиот парламент денеска побара надзор над извозот на оружје од ЕУ и воведување казни за земјите кои не ги почитуваат минималните барања, соопшти прес-службата на ЕП.

Пратениците се загрижени поради глобалната трка во вооружување и за користењето воени пристапи за решавање на политичките конфликти. Во денеска усвоената Резолуција, тие ги критикуваат земјите од ЕУ за нарушување на заедничкиот систем за контрола на извозот на оружје од Унијата и усвојување противречни решенија во оваа област, иако извозот на оружје во суштина е ист и стасува до исти крајни корисници. ЕП изрази жалење што само 20 земји во ЕУ доставиле податоци за вкупниот извоз на оружје.

Европратениците предлагаат да се врши надзор над контролата над вооружувањето под покровителство на високиот претставник на ЕУ за надворешна политика и безбедност; воведување на казни за земјите на ЕУ кои не го имплементираат заедничкиот став за извоз на оружје; проширување на барањата за извоз на оружје со кои државите ги проценуваат можностите за корупција кај купувачите; зголемување на транспарентноста во известувањето за извозот на оружје; создавање ефективни контроли за да се спречи повторен извоз на оружје на неовластени крајни корисници; вклучување на вооружени беспилотни летала во листата на контролирано оружје.

Пратениците истакнуваат дека извозот на оружје во Саудиска Арабија ја нарушува заедничката позиција на ЕУ. Тие го повторија повикот за воведување на ембарго за оружје на Ријад.

Земјите од ЕУ се втор, по големина, извозник на оружје (26 отсто од светскиот извоз) по САД (33 отсто) и пред Русија (23 отсто). Блискиот исток е најголемиот увезувач на оружје од ЕУ во 2015 година.