Џет-Сет
10. February 2020 - 13:45

„Џокер“ му го донесе првиот Оскар на Феникс за најдобра машка главна улога

Американската филмска академија му додели Оскар за најдобра машка главна улога на Хоакин Феникс за брилијатното остварување во „Џокер“, негов прв Оскар.
 
Иако конкуренцијата била силна, според оценките на критичарите Феникс бил апсолутен фаворит.
 
 
-Не се чувствувам подобар од своите колеги, бидејќи делиме иста љубов кон филмот и овој начин на изразување кој ми донесе неверојатен живот. Не знам каде би бил да ја нема глумата. Бев никаков, некогаш бев груб, некогаш тежок за соработка. Многумина кои се во оваа просторија ми дадоа втора шанса, истакна тој по превземањето на статуетката.
 
Говорот го заврши со лична исповед во која го спомена и својот починат брат.