Балкан
25. May 2024 - 16:34

Денот на младоста - Празникот што ги обединуваше младите во поранешна Југославија

Со штафета на младоста и слет на стадионот ЈНА во Белград. Вака се славеше роденденот на Тито и денот на Младоста, еден од најголемите празници во поранешна СФРЈ. Иако е роден порано, на 7 мај, во почетокот 25 мај се одбележувал како роденден на претседателот Јосип Броз Тито. Од 1957 година, на негова иницијатива 25 мај бил прогласен за Ден на младоста.

Препознатливиот симобол за овој ден била Штафета на младоста. Момчиња и девојки од цела Југославија ја носеле  повеке од еден месец низ целата земја , а централаната церемонија се оддржувала на 25 мај на блеградскот стадион со слет во кој учестувале пионери, младицни и припадници на сите гранки на армијата и морнарицата и свечено врачување на штафетата на Маршалот од страна на најдобрите ученици, млади работници и истакнати спортисти.

Се до смртта на Тито во 1980 година, штафетата му се додлеува лично. Во 1988 година беше направен последниот слет со што штафетата дефитивно замина во историја, а Југославија по три години ќе ја зафати воениот виор.