Џет-Сет
28. October 2019 - 10:33

Деjвид Линч го доби почесниот Оскар

Американскиoт режисeр Деjвид Линч ja доби почесната награда за посебни заслуги во областа на филмот, на американската Академија за филмски уметности и науки.

„Не многу зборливиот Дејвид Линч го доби својот „Почесен оскар”, се вели на Твитер профилот на Академијата. Единаесеттата ваква свеченост се одржа вчера во Лос Анџелес.

Режисерот, пак, го оправда тој епитет на „лаконска личност“. Примајќи ја наградата, тој само рече: „Имате многу интересен вкус“.

Најпознатиот проект на Дејвид Линч е серијата „Твин Пикс“ која стана светски хит, а пред две години, по речиси три децении, доживеа и трета сезона. Поради тоа, на доделувањето на наградата него го придружуваа главниот актер во серијата, Кајл Меклахлан и Лора Дерн, исто така дел од екипата.

Освен Линч, глумецот Вес Стади и режисерката Лина Вертимилер исто така добија почесни оскари. Академијата тоа го објави во јуни.