Да се внимава како се чуваат млечните производи
Да се обрне поголемо внимание на начинот на чување на млекото и млечните производи, апелираат надлежните, но и млекопроизводителите.
Велат дека се случува трговците да ги чуваат производите несоодветно, односно макар на кратко да ги остават надвор, што не е соодветно, бидејќи млекото и млечните производи треба да се чуваат на температура од 2 до 8 степени во текот на целиот пат, почнувајќи од фармата, па се до трпезата.
За таа цел, млекопроизводителите, Агенцијата за храна и Организацијата на потрошувачи ќе започнат со кампања за поголема едукација на сите чинители во процесот на производство на млеко и млечни производи, почнувајќи од фармерите, преку производителите, транспортерите и трговците, па сè до самите купувачи, кои исто така може долго време да не ги чуваат на соодветна температура откако ќе ги купат производите.
Од Организацијата на потрошувачи велат дека поплаките од храна воопшто, вклучувајќи ги и млечните производи, минатата година се сведени на минимум.
Но, сепак најчесто купувачите се пожалиле на поминат рок или девакумиран производ.
Мирјана Јовеска
Ново на Сител
-
Исчезна 13 годишно девојче од Куманово
-
Шекеринска одржа прием и им се заблагодари на сите чинители за поддршката
-
Украина објави дека руската ракета истрелана кон Дњепар развила брзина поголема од 3.773 метри во секунда
-
Протест поради проблемите со автобускиот превоз во Скопје
-
И кажале дека има биткоини вредни 900.000 ден. но мора да има пари на сметка, измама во Куманово
-
Снегот ја парализира Западна Европа: Илјадници заглавени камиони и милионски штети
-
48 годишен кумановец физички нападнат од сопругата
-
Туск: Војната во Украина станува драматична и реално се заканува да стане глобална