Бизарно но вистинито
16. јуни 2016 - 14:23

Чуден сексуален обичај во нашите краишта - кога ќе ја ожени девојката,снаата оди во креветот на...

Тешко е да се верува, но вистина е дека овој обичај на Балканот целосно е искоренет пред 60-70 години... 

Станува збор за еден од најчудните сексуални обичаи на Балканот, за кој пшува и потсетува српски телеграф. 

Во минатото свекотрот и снаата имале сексуален однос ако синот е малолетен и сето тоа траело се до неговото полнолетство. 

Овој обичај наводно е налседено од Јужните Словени, а се твриди дека ова го применувале сите класи. 

- Овој обичај не се „почитувал“ само во Врањаскиот крај туку и во другите краиша каде правило било да се ожени малолетно момче кое се уште не е способено за сексуални односи со возрасна девојка. За жал, во повеќето случаеви често се случували снаата да роди дете од свекорот. 

Овој тренд бил рапространет како и во селата така и на планинските предели. Оваа бизнрна традиција никој не ја сметал за грев, па ни дури и младите мажи  чии жени спиеле нивните татковици. бидејќи истиов овој обичаи и тие ќе го направат кога ќе станат родители. Овој бизерен обичај си најде свое место во романто „Нечиста крв“ на Боро Станковиќ, каде говори за дедо Велиј кој имал односи со неговата снаа, а потоа таа останува бремена од него.